Bergaliv landsskapshotell
Högt uppe på Åsberget i hjärtat av Hälsingland ligger Bergaliv landskapshotell med enkla, naturnära rum. Från den forna skidbacken där björken nu slagit rot kan besökaren njuta av milsvid utsikt över Ljusnans dalgång och ge sina sinnen en chans att uppleva det finstilta i tillvaron.
Sommaren 2015 ropade Staffan Michelson och hans fru Lena in mark på den björkbevuxna gamla skidbacken Orfa på Åsberget i Hälsingland på auktion. Staffan hade ärvt skog i Västergötland som han sålt av, och hade en tid letat efter en ny skogsfastighet i sina förfäders Hälsingland.
– Backen var populär under de sista decennierna av 1900-talet, men när solen blev varmare så lade man ner och på auktionen såldes området som skogsmark. Backen var trevlig och det var ett fint läge för att fortsätta vår lilla sidoverksamhet med skogsbruk. När vår dotter Hanna som är arkitekt fick se den fantastiska utsikten sa hon direkt att man borde kunna bo här uppe, säger Staffan.
”Husen är ritade i en anda av respekt för
de levande drivkrafter som format landskapet”
Från början var tanken en skrivarlya för familjen, men så började idén till Bergaliv landskapshotell ta form. Hanna ritade det första huset, Högloftet, och det stod klart 2017. Förhandsbesked om totalt fyra lofthus finns på platsen och 2021 tillkom det något större Söderloftet som har plats för en familj. Husen är ritade i en anda av respekt för de levande drivkrafter som format landskapet: dess åkrar, lador och hus, älven, färdvägarna, människan, djurlivet, bergen och skogarna.
– Lofthusen ligger helt avskilda från varandra, med skog emellan. När gästerna kommer vandrar de en timma upp för berget. När de kommer fram har de ett hotellrum uppe på berget. Huset är estetiskt enkelt, helt fritt från utsmyckningar. Vi kallar det för landskapshotell, huset ska smälta in i naturen och framhäva naturens egen särskilda skönhet.
De specialdesignade små lofthusen gestaltar Bergalivs grundfilosofi. Som byggnadsmaterial har kärnvirke från landskapets gran- och furuskogar använts, med linfiber som isolering och björk till interiörerna. Husen byggs med diffusionsöppen konstruktion utan plaster, tryckimpregnerat virke eller andra syntetiska hjälpmedel. Kort sagt, husen andas frisk luft. I varje hus finns en elektrisk förbränningstoalett vars enda avfall är en näringsrik aska som blir ett utmärkt gödningsmedel för närliggande odlingar.
Den omkringliggande skogen, som är på 35 hektar, sköts varsamt. Det är inga stora ekonomiska värden i den vilket gör att det inte finns motiv att kalhugga.
– Vi försöker odla björk genom att låta självsådda plantor växa upp och sedan röja prydligt så att det blir en vacker björkskog. Sen när jag en dröm där jag föreställer mig att den här backen skulle vara väldigt vacker som skogsträdgård med en äppelodling vid foten av berget. Vi försöker lära oss efter förmåga.
Inom gångavstånd från lofthusen finns älven, vandringsleder, äventyrspark, spa, bryggeri för ekologiskt öl och en av de berömda Hälsingegårdarna, Gästgivars, som ingår i Världsarvet. En av framgångsnycklarna för Bergaliv är samverkan med de andra lokala turismföretagen, inte minst Orbaden Spa & Resort, genom vilken man kan erbjuda en unik spaupplevelse. Med ömsesidig paketering blir det win-win inte bara för de båda företagen utan också för gästerna.
”Jag tänker mig varje människa som en odlare av den trädgård
vi fått, jorden. Min övertygelse är också att det behövs engagerade
människor och engagerande initiativ.”
Staffan är miljörättsadvokat och har under mer än 40 år arbetat med miljörätt, konflikthantering och rådgivning i civil- och miljörättsliga sammanhang. För några år sedan doktorerade han med en avhandling om civilrättsliga drivkrafter för en hållbar utveckling. Han är också författare, bland annat till boken Vatten, om vattnets betydelse för samhällsutvecklingen genom historien. Nu arbetar han med en ny bok, Jorden en trädgård – utblickar från ett berg.
– Jag tänker mig varje människa som en odlare av den trädgård vi fått, jorden. Min övertygelse är också att det behövs engagerade människor och engagerande initiativ. Det räcker inte med politik och politiska styrmedel. Bergaliv är vårt bidrag.
Det är inskrivet i Bergalivs bolagsordning att syftet med verksamheten är att främja en hållbar utveckling och bidra till en hälsosam och god miljö präglad av socialt, kulturellt och ekologiskt välbefinnande hos nuvarande och kommande generationer.
BIDRAG TILL EKOSYSTEMTJÄNSTER
Försörjande
Verksamheten bidrar på olika sätt till samtliga försörjande tjänster men i mindre omfattning till biobränsle och virke än traditionellt skogsbruk.
Reglerande
Skogens struktur bidrar förutom klimatreglering och kolinlagring till förebyggande av skogsskador samt bevarande av vatten och våtmarker.
Stödjande
Sättet att bedriva skoglig verksamhet främjar resiliens och biologisk mångfald.
Kulturella
Estetiskt tilltalande biologiskt varierade miljöer som nyttjas för lönsam naturturism samtidigt som de bidrar till kunskap, rekreation och mental hälsa.
Texten är hämtad från projektet Mångbrukets ekosystemtjänster som Föreningen Skogens mångbruk arbetade med under våren 2024, med finansiering från WWF. Projektets syfte var att analysera mångbrukets bidrag till ekosystemtjänster och lyfta fram inspirerande exempel. Ladda ner vårt ”mini-magasin” med intervjuer och analys här.