Skip to content

Mångbrukets Mångfald – Östergötland, Örebro och Sörmland

Ett tvåårigt projekt för förändring med stöd av postkodstiftelsen, 2024-2025

Svenska Postkodlotteriets Stiftelse_logotyp_RGB
Logo_text_skogensmangbruk_2

Hållbarhetspolicy för projektet Mångbrukets Mångfald

Principer

Vår vision är utöver projektets kvantitativa och kvalitativa mål, att vara delaktiga i att skapa en hållbar framtid på en frisk och levande planet med resilienta, artrika och komplexa ekosystem.

Projektet ska i sitt interna hållbarhets- och miljöarbete vara ett föredöme. Projektledarna ska säkerställa att projektverksamheten verkar för att bidra till ekologisk hållbarhet och säkerställande av hög biologisk mångfald och komplexa ekosystem. Hållbarhetssynergier och miljöskäl är godtagbara argument för en ökad kostnad jämfört med billigaste alternativ, inom ramen för beviljad projektbudget. Arbetet ska även uppmuntra, ställa krav och bidra till möjlig förbättring hos de parter som tar del av eller är medarrangörer till projektet. De 17 globala målen, antagna av FN 2015 är odelbara men projektet ska primärt bidra till uppfyllande av följande:

Mål 15, Biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Mål 6, Rent vatten och sanitet för alla (gäller framförallt delmål 6.6, Skydda och återställ vattenrelaterade ekosystem)

Mål 13, Bekämpa klimatförändringarna (13.1, Stärk motståndskraften och förmågan till anpassning till klimatrelaterade katastrofer, 13.3, Öka kunskap och kapacitet för att hantera klimatförändringar)

Mål 12, Hållbar konsumtion och produktion (delmål 12.2, Hållbar förvaltning och användning av naturresurser och 12.8, Öka allmänhetens kunskap om hållbara livsstilar)

Mål 8, Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (t ex delmål 8.3, främja politik för nya arbetstillfällen och ökad företagsamhet och 8.2, Främja ekonomisk produktivitet genom diversifiering, teknisk innovation och uppgradering, samt 8.9 Främja gynnsam och hållbar turism)

Transparens

Ökad hållbarhet och minimerad miljöpåverkan uppnås genom transparens, reflektion, hög lägsta nivå och fortlöpande förbättringsarbete. Hög kompetens eftersträvas inom bevarande av komplexa ekosystem, klimatrelaterade frågor, samt målgruppsanpassat hållbarhetsarbete.

Hållbarhetssynergier och miljöskäl är godtagbara argument för en ökad kostnad jämfört med billigaste alternativ, inom ramen för beviljad projektbudget. Arbetet ska även uppmuntra, ställa krav och bidra till möjlig förbättring hos de parter som tar del av eller är medarrangörer till projektet.

Tillämpningsområde

Policyn ska vara känd och förstådd av samtliga aktörer som den innefattar, samt tillämpas i den dagliga verksamheten. Samtliga informerade parter uppmuntras och inspireras att agera miljövänligt även utanför projektets ramar.

Denna policy utgörs av två delar.

Del 1 gäller för värdföretag i samband med genomförande av projektets aktiviteter.

Del 2 är övergripande för projektet i sig och de konsulter som har uppdrag inom projektet.

Del 1.

Förebildsmångbrukare

För att bli förebildsmångbrukare ska hen 1. Besvara av projektet framtagen självskattningsenkät som hanterar biologisk mångfald samt affärsmässighet. 2. Vilja utveckla sitt företagande genom erfarenhetsutbyte med andra företag och anpassad kompetensutveckling inom biologisk mångfald och hållbart företagande. 2 Vara villig att stå värd för en aktivitet inom projektet. I gengäld erbjuds hen rådgivning och stöttning inom sitt företagande -utifrån projektets syfte, mål och projektledarnas kompetens.

Hen ska vara intresserad av att tillsammans med projektledare samtala om hur hen arbetar med miljö- och hållbarhetsaspekter inom den egna verksamheten. Förebildsmångbrukare bör även vara beredd på att besvara ytterligare frågor/enkät eller delta på intervju gällande projektet och hens egen verksamhet ur olika hållbarhetsperspektiv.

Förebildsmångbrukare/värd för aktivitet:

Värdpersoner är i första hand företagare intresserade av att vara så kallade ”Förebilds-mångbrukare”. Hen bör inför träffen ha informerats om projektets höga ambitioner gällande hållbarhet och biologisk mångfald samt erbjudas visst individuellt stöd.

Värdar ska ha en välkomnande och inkluderande attityd samt vara intresserad av att dela erfarenheter (ta och ge) med andra deltagare.

Vid omkostnader i samband med aktivitet, exempelvis inköp av förtäring, faktureras det i enlighet med instruktioner från projektledare. Arbetstid under träffen kan ersätts inte då alla deltagare medverkar av eget intresse.

I övrigt gäller följande grundprinciper:

  • Engångsartiklar ska inte förekomma. Om möjlighet att tillhandahålla muggar/glas/tallrik m.m. saknas ska projektledarna bidra till att lösa utmaningen. Exempelvis genom att deltagare ombeds ta med egen utrustning.
  • Vid transport av varor ska ske utan onödig användning av materiel, ex pappersförpackning eller plastpåsar, undvikas.
  • Kött som serveras ska vara lokalproducerat eller Kravmärkt. Icke kravmärkt fläskkött/skinka eller kyckling är inte tillåtet om köttet inte kommer från namngiven gård som kan bevisas ge djuren motsvarande livskvalitet.
  • Kaffe och te ska vara ekologiskt och Fair Trade-certifierat
  • Söta drycker bör i första hand vara lokalproducerade på svenska råvaror och i andra hand ekologiska.
  • Kranvatten bör alltid serveras som förstahandsval av ”bordsdryck”. Inköpt vatten på flaska är inte acceptabelt om platsen inte har odrickbart vatten och i sådana fall förespråkas ”kranvatten på dunk” från granne eller medtaget av projektledare.
  • Övriga produkter som serveras ska i möjligaste mån vara tillagade av lokala eller svenska och miljövänligt producerade råvaror.
  • Överbliven förtäring bör inte slängas utan distribueras bland deltagare eller komma andra grupper till nytta
  • Allt avfall som tillkommer i samband med (från planering till efterarbete) ska källsorteras och i allra högsta grad återvinnas.
  • Diskmedel och handtvål samt evt rengöringsmedel som används i samband med aktiviteten ska i första hand vara märkt med ”Bra Miljöval”, i andra hand ”Svanen” och i tredje hand ”EU Ecolabel”.

Del 2.

Jämställdhet och mångfald

Jämställdhetsarbete och mångfald är en viktig del av att skapa ett rättvist och inkluderande samhälle. Det samma gäller i olika nischer företagande inom skogligt mångbruk. I skogsbranschen är män överrepresenterade medan det inom småskalig besöksnäring tenderar att finnas en kvinnlig övervikt. I alla nischer förekommer andra fördelningar men sällan är de jämställda eller tillräckligt inkluderande ur ett mångfaldsperspektiv.

Inom projektet är alla intresserade med relevant affärsmässig verksamhet, främst inom projektgeografin välkomna att delta för att öka sin kompetens inom olika aspekter av biologisk mångfald som en del av framtidens hållbara utveckling.

Projektledarna ska aktivt tänka på att bidra till ökad jämställdhet, mångfald och en rimlig nivå av tillgänglighetsanpassning.

Möten/träffar

Projektet ska minimera miljöpåverkan från det resande och de möten som sker inom projektet. Telefonmöten, videokonferens ser eller liknande är vanligaste sättet att mötas eftersom det sker utan resor.

För att uppnå ökad social hållbarhet och projektmålen ska fysiska möten arrangeras när så är motiverat. Projektledarna bör träffas fysiskt minst 1 gång varje kvartal. Vid dessa tillfällen ska tiden planera för att ge mest möjliga nytta. Träffar som innefattar heldagar och övernattningar bör prioriteras för att minimera resande och effektivisera tillgänglig arbetstid inom projektet.

Samverkan, rådgivning och arrangerande av aktiviteter genomförs genom en variation av sätt att mötas och interagera. Projektets så kallade Förebildsmångbrukare ska erbjudas både digitala och fysiska träffar och anpassad rådgivning.

Resor och övernattningar

Organisationen ska minimera miljöpåverkan från resande, möten och övernattningar som sker i tjänsten.

Tjänsteresor bör i första hand ske med tåg, följt av buss. Då bil som färdmedel ofta kommer vara nödvändigt ska samåkning ske i största möjliga mån. Dieselbilar bör köras på HVO och bensinbilar på E85 eller motsvarande.

Övernattning sker i första hand hos någon av de företag som engagerat sig i projektet. Boendet stärker då småföretag på landsbygden. Övernattningen bidrar även till ökat kunskapsdelning och kontakt mellan projektledare och projektdeltagare samt ger naturliga tillfällen till samtal och rådgivning rörande biologisk mångfald eller hållbar företagsutveckling.

Upphandling och inköp av varor och tjänster

Miljöpåverkan, de 17 globala miljömålen och lokal förankring/produktion ska vara avgörande för inköps arbetet med hänsyn till kvalitet och funktion. Projektet ska ligga i framkant och visa andra att ett miljöinriktat inköpsbeteende av varor och tjänster främjar ett hållbart samhälle och är ett steg på vägen mot ett mer hållbart lokal- liksom globalsamhälle.

Vid inköp av material ska engångsartiklar undvikas och skadliga kemikalier (exv rengöringsmedel) undvikas. Återbruk och lokal produktion av producenter som påvisar ett genuint intresse för hållbarhet och kvalitét, ska alltid vara förstahandsvalet.

All förtäring bör i möjlig mån vara producerad lokalt eller så nära som möjligt samt ha för varan lämplig miljömärkning eller på motsvarande sätt kunna motiveras vara lokalt och miljövänligt framtagen.

Återanvändning, återvinning och förbrukningsmaterial

Organisationen ska minimera resursanvändningen genom att i första hand återanvända, i andra hand återvinna material och i tredje hand välja återvinning. Engångsmaterial och hand-outs undviks så långt det är möjligt.

Papper som används inom projektet ska minst vara FSC-märkt, i möjlig av återvunnet material och oblekt. Vid tryck av informationsmaterial ska miljökrav ställas på tryckeriet gällande både papper och kemikalieanvändning. Dessa parametrar är skäl för val av icke lokalt tryckeri som istället uppfyller ställda miljökrav.