Projektet Mångbrukets mångfald har tagit fart

mangbrukets-mangfald

Projektet Mångbrukets mångfald, finansierat av Postkodslotteriets stiftelse, har tagit fart. Flera aktiviteter är på gång för ett uthålligt mångbrukande av skogen med fokus på lönsamhet, klimatanpassning och kvalitet.

Efter en inledande fas i att hitta bästa vägarna till deltagare i projektet Mångbrukets mångfald har nu ett antal aktiviteter fått luft under vingarna. Projektet vänder sig i första hand till dem som verkar inom länen Sörmland, Östergötland och Örebro. De regionala skogsprogrammens nätverk har varit till god hjälp liksom Spillkråkorna och Hushållningssällskapet.

Längs Sörmlandsleden finns många smultronställen för besökare och vandrare. Två av deltagarna i de träffar projektet ordnat har verksamheter i mindre skala på platser med höga värden av biologi och själslig ro. Projektet bistår med den kunskap och erfarenhet som förhoppningsvis kan komma till glädje och nytta i dessas verksamheter.

I Örebro län har nätverket för länets kvinnliga skogsägare, Spillkråkorna, varit delaktiga i att skapa inspirationsträffar som sannolikt leder till fler initiativ.

Hur ett rationellt skogsbrukande kan förena lönsamhet, skogens klimatanpassning och ökad biologisk mångfald är temat för en kurs och träff i Björkvik, Södermanland den 9:e december. Träffen sker i ett samarrangemang med Regionala skogsprogrammet, som rattas av Agro Sörmland, samt Traktor och maskin i Björkvik och en lokal skogsägare. Peter Arne på Finnerödja skogstjänst är navet i programmet tillsammans med projektledarna Ellen Nystedt och Johan Litsmark. Dagen kommer att innehålla såväl teori som besök i skogen för att mer påtagligt kunna se hur ett förenande av nödvändiga nyttor kan ske. Platsantalet är begränsat till 25 deltagare och målsättningen är att utveckla innehållet i denna dag för att även kunna genomföras i Östergötland. Därutöver planeras för en praktisk dag ute i skogen som en förlängning på denna första dags program. Läs mer om kursen i Björkvik 9e december.

Det finns också möjlighet att delta i en studieresa till skogarna i trakterna av Lessebo, Kronobergs län. Resan sker i ett samarrangemang med Skogens kraft 2.0 och äger rum den 2:a december. Temat för dagen är kvalitetsvirke. Under en dag i fält kommer vi att få ta del av handfasta tips och råd direkt i skogen om hur träd danas för att kunna bli kvalitetsvirke. Fokus kommer att ligga på tall och i viss mån ek. Medverkar gör Dan Johansson, författare till boken Kvalitetsvirke, samt Thomas Thörnqvist, författare till boken Trä – virkeskvalitet förr och nu.

Anmäl dig till träffarna genom att maila Johan Litsmark, johan.litsmark@skogensmangbruk.se

Utöver de aktiviteter som riktat sig direkt till deltagare har information om projektet spridits i olika forum och sammanhang. Det har skett på regionala skogsprogrammets träffar, Skogsmästarskolans avgångsklass i Skinnskatteberg med mera.